O Filmu

Sinopsis

Dokumentarni film „Bosanski vitez“ je priča o Seadu Deliću iz Glogove u Općini Bratunac. U toku rata u Bosni od 92 do 95 je kao pripadnik Armije RBiH, te uz veliku ličnu dramu i gubitke najbližih preživio i Genocid u Srebrenici. Međutim, ovo nije film o ratu i Genocidu, nego o čovjeku koji je na jedan dirljiv način, uspio zaliječiti svoje ratne traume.

Po završetku rata, odlazi  u Ameriku gdje boravi i danas vozeći kamione širom SAD-a. Ali bez obzira što je u Americi ostvario svoj „dječački američki san“ već dugi niz godina njegova stvarnost je na relaciji Amerika – Bosna i stalni san da se potpuno vrati kući. U tim stalnim razmišljanjima o Bosni, Sead pronalazi još jednu strast u vidu izučavanja Bosanske istorije. Otkriva navjerovatne detalje o životu Bosanskih vladara. Ta opsesija istorijom nagnala ga je da sa svakim povratkom u Bosnu obilazi srednjovjekovne kule i gradove, nekropole stećaka. Počinje istraživati i obilaziti sve znane i neznane lokacije. Otkriva kakav je zapravo bio bosanski viteški red...saznaje za njihov kodeks časti... shvata da je Bosna nekada bila zemlja za slobodoumne ljude koji su u njoj pronalazili utočište. Da je postojao jedan zavidan stepen tolerancije među različitim religijskim skupinama, a da je svima njima zajedničko bila samo jedno – sačuvati i odbraniti Bosnu. Shvativši o kakvom zakopanom blagu se radi, afirmacija istorije Bosne postaje njegova opsesija koja njegovom životu daje potpuno drugi smisao. On tragične događaje iz svoje sudbine počinje doživljavati “iz drugog ugla”...on na sve to gleda kao na sudbinske izazove koji su oduvijek bili sastavni dio života na ovim prostorima. Na taj način on je nesvjesno počeo brisati ožiljke koje mu je zadao zadnji rat u Bosni.

Njegova stvarnost postaje zapravo fikcija o zaboravljenim prošlim vremenima i njihovim svojevrsnim oživljavanjima kroz fotografije i video. On spas u sadašnjosti pronalazi u prošlosti vjerujuci da je to vezivno tkivo koje moze ponovo na pravi nacin izgraditi i uvezati Bosnu i sve njene razlicitosti.

Ali prije svega ovo je priča koja treba „podsjetiti“ ljude kako se voli svoja zemlja. On je na poziv na opasnost stao u odbranu svoje zemlje. Štitio je slabe, branio čast svoje porodice i kad je trebalo stao u odbranu granica zemlje...isto kao što su u drevna vremena radili Bosanski vitezovi.Ovo je priča o slijeđenju srca, oporavku nakon ratnih trauma ali i ogromnoj ljubavi prema svojoj zemlji.

Produkcija

Udruženje umjetnika CONCEPT MEDIA u koprodukciji sa producentskom kućom PRIME TIME PRODUCTIONS  Sarajevo te "KINEMATOGRAF" Zagreb, kao i partnerima FTV (Federalna televizija) i Udruženje LA TERRA NOSTRA, već  nekoliko godina radi na realizaciji dokumentarnog filma “Bosanski vitez“

Projekat je podržan od FONDACIJE ZA KINEMATOGRAFIJU FBiH i  HAVC-a (Hrvatski audio vizuelni centar), kao krovnih istitucija za film u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Ovdje također moramo napomenuti, te se ujedno i zahvaliti prijateljima ovog filma bez čije podrške bi danas bili u puno komplikovanijoj situaciji:

- Firmama FLOW CAPITAL d.o.o., HERCEG d.o.o i PROFINE BH d.o.o.
- Vladi USK-a sa premijerom Mustafom Ružnićem te Općinama i gradovima: Cazin (gradonačelniku Nerminu Ogrešoviću), Novi Grad Sarajevo (načelniku Semiru Efendiću), Stari Grad Sarajevo (načelniku Ibrahimu Hadžibajriću), Maglaj (načelniku Mirsadu Mahmutagiću) i Kakanj (načelniku Mirnesu Bajtareviću) kao i Kulturno - sportskom centru Kakanj (direktoru Mirzi Mušiji).

Posebnu zahvalnost dugujemo i mnogim kolektivima i pojedincima koji su davali nesebičnu podršku u toku  planiranja i organizovanja snimanja:

Ansamblu FUGATO, Muzeju Grada Zenica, Adi i Udruženju spelologa "ATOM", Mehi i njegovim GSS dobrovoljcima, Kaledu Idrizoviću, Enesu Trnčiću, ljubaznom osoblju pansiona "Umoljani" , mnogobrojnim kustosima i čuvarima srednjvjekovnih tvrđava te svima onima koji su na bilo koji način bili srpemni podržali ovaj projekat. Svjesni smo da smo mnoge ovaj put nenamjerno izostavili. U pripremi je i posebna rubrika za prijatelje filma gdje će sva imena biti pravilno istaknuta.